Zo blaas je jouw houtwerk nieuw leven in

Heb jij prachtige meubels van hout in je tuin staan of heb je konijnen in een houten hok zitten? Na verloop van tijd kan het zijn dat het hout van bijvoorbeeld je picknicktafel niet meer is wat het ooit was. Weggooien is zonde, al helemaal, omdat je het houtwerk misschien gewoon nog kunt redden. In dit artikel leer je de beste houtbescherming voor buiten.

1. Kies het juiste moment

Allereerst is het belangrijk om het juiste moment te kiezen. Droog weer is essentieel wanneer je hout gaat schoonmaken en nieuw leven in wilt blazen. Let ook goed op dat het een aantal dagen droog weer is of dat je een grote schuur hebt waar je jouw houtwerk in kunt zetten, omdat de bescherming vaak twee dagen moet intrekken en als je gaat verven dit ook een lange tijd nodig heeft om goed te drogen. Zorg er dus voor dat je het juiste moment kiest, anders werk je jouw houtwerk alleen maar tegen.

2. Een schone ondergrond creëren

De volgende stap is meteen ook de belangrijkste stap; het schoonmaken van het hout. Dit doe je door het hout te schuren tot je een mooie, verse laag hout ziet. Dit hout is de perfecte ondergrond dat alle nieuwe bescherming tot zich zal nemen. Bij grote stukken hout of dik hout, zul je hiervoor wel een schuurmachine nodig hebben, omdat het lastig kan zijn met schuurpapier zo’n dikke laag hout weg te schuren. Zorg tijdens het schuren ook dat je de vorm van het houtwerk behoudt. Je wilt immers jouw houtwerk niet weggooien, maar juist verbeteren.

3. De beste bescherming

Als het hout geschuurd is, is het tijd om het hout de best mogelijke basis mee te geven. Dit doe je door gebruik te maken van middeltjes die speciaal ontwikkeld zijn om hout te beschermen. Denk bijvoorbeeld aan een beschermende impregneer dat in het hout trekt, om ervoor te zorgen dat vocht minder kans maakt om houtrot te veroorzaken. Daarnaast kun je ook kiezen voor verschillende soorten lak en olie, afhankelijk van het resultaat dat je wilt bereiken. Deze producten zijn ervoor gemaakt om te zorgen dat het hout zo min mogelijk negatieve invloeden van buitenaf ervaart. Hierdoor hoef je minder vaak jouw houtwerk te onderhouden en zal het langer goed en mooi blijven.

4. Een nieuw uiterlijk

Als je het hout eenmaal goed hebt beschermd, kun je ervoor kiezen om het hout nog te verven. Afhankelijk van wat voor bescherming je gebruikt, zul je dit eerst moeten doen of juist pas erna. Het leuke aan je eigen houtwerk opknappen, is dat je ook de vrijheid hebt om het helemaal naar jouw smaak aan te passen. Wilde je stiekem jouw tuin altijd al opfleuren met een felle kleur, dan is dit het moment om dit eindelijk te doen. Daarnaast kun je zelfs een heel schilderwerk maken op je houtwerk met bijvoorbeeld bloemen of een mooie print die je van het internet na schildert. Zo krijg je een echt uniek houtwerk in je tuin die van veel mensen de aandacht zal grijpen. Iets om elke keer weer trots op te zijn als je je tuin instapt, dat wil toch iedereen?!