Verschillende Tuinstijlen

Tuinstijlen door de jaren heen

Tuinen komen er in veel verschillende stijlen en samaken. Blader door tuinen met sterke Aziatische invloeden, tuinen die de voorkeur geven aan de strakke lijnen van een modern design, of tuinen die u naar het zalige mediterrane landschap zullen brengen.

Moderne tuinen

Een moderne tuin met warmte

Een moderne tuin hoeft niet perse koud te zijn. Maar de nadruk van modern design op het creëren van een georganiseerde ruimte en het respecteren van materialen kan een omgeving creëren die niet alleen vriendelijk en uitnodigend aanvoelt, maar ook persoonlijk en kunstig.

De ontwerptrend om planten te kiezen vanwege hun structurele en sculpturale kwaliteiten in plaats van decoratieve esthetiek, ontwikkelde zich kort na de Tweede Wereldoorlog. Sommige van die planten worden nog steeds gebruikt en andere zijn opnieuw uitgevonden.

Japanse tuinen

Japanse tuinen met stijl

Een Japanse tuin is een type tuin waarvan de belangrijkste ontwerpesthetiek een eenvoudige, minimalistische natuurlijke omgeving is, ontworpen om zelfreflectie en meditatie te inspireren.

De kunst van het maken van tuinen is waarschijnlijk vanuit China of Korea in Japan geïmporteerd. Uit verslagen blijkt dat de keizerlijke paleizen in de 5e eeuw na Christus tuinen hadden, met als belangrijkste kenmerk een vijver met een eilandje dat door bruggen met de kust was verbonden - zoals blijkt uit latere verwijzingen.

Mediterrane tuinen

Geïnspireerd in Italië

Een klassieke tuin in mediterrane stijl is erg onderhoudsarm, droogtetolerant en perfect voor een droog en heet klimaat in de zomer en warm en vochtig in de winter.

Je hoeft niet in Spanje, Griekenland of Italië te wonen om te genieten van een mediterrane tuin. Een paar zorgvuldig gekozen tuinelementen helpt je al snel verder. Bijvoorbeeld een antieke Griekse pithari, een verstrooiing van grote terracotta potten en urnen en een eenvoudig waterornament zullen een klassieke uitstraling creëren.

Engelse Tuinen

Engelse Klassiekers

Geurige Earl Grey-thee tussen de zoet bloeiende rozen of loungen in de schaduw op een verborgen tuinbank - deze scènes maken de Engelse tuin zo speciaal en zo geliefd over de hele wereld.

De klassieke Engelse tuin kan al in de eerste eeuw na Christus dateren, toen de Romeinse veroveraars Groot-Brittannië binnenvielen. Er wordt aangenomen dat deze primitieve Engelse tuin symmetrische grindpaden omvatte, zorgvuldig geplante korte heggen, parkachtige open gazonruimte en een kleine moestuin met kruiden en groenten.

In de Middeleeuwen, toen de Engelse tuin opnieuw in onze geschiedenis verscheen, bevatte deze nog steeds een zorgvuldig beplante moestuin en een soort 'buitenkamer' waar je gazon kunt spelen. Omgeven door perfect verzorgde hoge heggen, met een loopbrug die gewoonlijk rond het gazon leidt, zouden deze buitenkamers éém van de bepalende kenmerken van de Engelse tuin worden. Deze formele landschappen, vaak doorspekt met verhoogde bloembedden, werden dicht bij het huis of kasteel gehouden, terwijl de grote hoeveelheid ongebruikte grond rondom de woning vaak werd gebruikt om vee of kippen te houden.

Tropische Tuinen

Haal de zon in je tuin

Exotische tuinen in een tropische stijl bieden een ontspannen ontsnapping aan de drukke dagelijkse routine. Veel mensen kiezen er echter voor om dit ontwerp niet te gebruiken omdat ze zich zorgen maken over het behoud van tropische vegetatie, vooral die in koelere klimaten.

Hoewel warme, vochtige klimaten het beste zijn voor tropische tuinen, is het mogelijk om de look en feel van de tropen te creëren in gebieden met koude winters.

Woestijn Tuinen

De Woestijn Uitstraling

Woestijnlandschappen zien eruit als de achtergronden in oude tekenfilms, eindeloze gevechten met een eenzame cactus tegen de hemel terwijl Road Runner en de Coyote worstelen op de stoffige voorgrond.

De grimmigheid van een woestijn kan ook romantisch zijn, een herinnering aan de eindeloze westelijke horizon. Maar als je in de woestijn woont, hoe ontwerp je dan een tuin die uitnodigend aanvoelt in plaats van stekelig en droog?