Dit moet je hebben in je nieuwe tuin

Heb je net een nieuw huis gekocht en heb je eindelijk een tuin? Of ben je de gelukkige huurder geworden van een volkstuin? Dan zijn de mogelijkheden voor je tuin ineens eindeloos en kan het moeilijk zijn om te beslissen wat je allemaal met je tuin kunt doen. In dit artikel lees je wat je allemaal kunt doen met een nieuwe tuin aanleggen.

Het meest noodzakelijke voor de tuin

Het idee van een tuin is dat je de natuur naar je bebouwde woonplaats kunt brengen. Daarom is het meest standaard wat je kunt doen met je tuin, het plaatsen van prachtige bloemen. Bloemen fleuren jouw woning en tuin op, maar zorgen er ook voor dat insecten een fijne plek vinden en genoeg te eten hebben. Het is dus altijd een goede keuze om je tuin met mooie bloemen en planten te versieren. Hoewel je tegenwoordig veel dicht betegelde tuinen ziet, wordt ook steeds meer benoemd dat er meer biodiversiteit gecreëerd moet worden. Door bloemen aan je nieuwe tuin toe te voegen, draag je hier dus goed aan bij.

Bespaar op je boodschappen kosten

Al helemaal met een volkstuin, maar ook in een achtertuin en zelfs in je voortuin kun je ook een mooie moestuin vormgeven. Dit vraagt wel wat meer onderhoud, maar hoeft geen volledige dagtaak te zijn. De natuur groeit, bloeit en ontwikkelt immers al eeuwenlang zichzelf zonder al te veel toedoen van de mens. Je kunt gelukkig wel jouw stukje natuur ondersteunen door af en toe te bemesten en wat onkruid te wieden. Zo hebben jouw groenten en fruit genoeg ruimte en voedingsstoffen om lekker te groeien. Zo hoef je veel minder geld uit te geven bij de groenteboer en de supermarkt. Daarnaast smaken groenten en fruit ook stukken lekkerder als je er jouw eigen liefde en energie in gestoken hebt, dus je doet jezelf er echt een flink plezier mee.

Geniet van natuurlijke schaduw

Een mooie toevoeging en tevens een duurzame investering, is een boom in je tuin. Veel mensen zien een boom als een probleem, omdat ze meer ruimte innemen, enorm groot worden en schaduw in je tuin kunnen creëren. Dit hoeven allemaal echter geen nadelen te zijn. Al helemaal in een volkstuin kan een boom erg fijn zijn, omdat hier vaak geen overkappingen aanwezig zijn. Controleer echter wel of je een boom mag plaatsen, omdat je de tuinen van je buren niet wilt verpesten. Een boom is een blikvanger, maar levert ook schaduw op die op hete zomerdagen prettig zijn als je in je tuin aan het werk bent. Daarnaast draag je flink bij aan de biodiversiteit, omdat zowel insecten als vogels zich thuis zullen voelen in jouw boom. De perfecte toevoeging dus voor je nieuwe tuin! Je kunt een grote boom kopen en laten plaatsen, maar dat is aardig prijzig. Je kunt ook een kleine boom kopen en deze zelf plaatsen of naar het bos gaan en aan de boswachter vragen of je een boom stekje mee mag nemen. Zo heb je gratis een mooie boom die je van jongs af aan hebt helpen opgroeien, dat is nog eens een mooi verhaal voor je (klein)kinderen.

Tijd om te ontspannen

Het laatste dat echt niet kan missen in je tuin, is een terras. Dit hoeft absoluut niet direct een stuk betegelde grond te zijn, je kunt ook simpelweg wat stoeltjes en een tafel neerzetten op het gras of in het zand. Een terras is vooral fijn wanneer je veel in je tuin werkt of echt optimaal wilt genieten van je tuin en het lekkere weer. Op een terras kun je lekker tot rust komen en genieten van alle mooie dingen die je hebt vergaard. Daarnaast kun je hier lekker zitten met vrienden en familie om samen mooie herinneringen op te bouwen. Want wat is nou belangrijker aan een nieuwe tuin dan er heerlijk van kunnen genieten? Veel plezier!