watering, flowers, peonies-2389940.jpg

Wat te doen met je tuin?

De één koopt juist om deze reden een bepaalde woning, de ander houdt toch liever van tegels in combinatie met kunstgras. Ik heb het natuurlijk over de tuin, maar niet alleen de inhoud maar ook de grootte, diversiteit en de locatie. Je hebt je starterswoning verruild voor een grotere woning met een ruimere tuin of bent vanuit je studentenhuis verhuisd naar een woning waar daadwerkelijk een tuin bij zit. Het is misschien niet je eerste prioriteit op het moment dat je aan het verbouwen bent, maar het is toch onvermijdelijk. Namelijk, de tuin aanpakken. Maar waar begin je en wat zijn nou echt handige tips? In deze blog ga ik je wat meer vertellen over de tuin, het onderhoud en geef ik een aantal handige tips.

Wil jij ook een huis kopen met een grote tuin? Vraag dan eens een gesprek aan met een Hypotheekadviseur Deventer.

Stappenplan maken

Zoals met bijna alles wat je doet is het handig om op voorhand al het één en ander op papier te zetten. Namelijk, hoe wil ik het inrichten, welke materialen wil in gebruiken, wil ik een onderhoudsarme tuin of juist heel onderhoudsrijk. Wat ik zelf ook vaak doe is met regelmaat tuinshows kijken voor inspiratie. Schrijf op wat jou aanspreekt en kijk eens hoe dit zal staan in jouw tuin.

Schrijf op wat je nodig hebt en maak voor jezelf een globale planning. Denk hierbij aan grond omspitten, nieuw zand erin en natuurlijk de trip naar het tuincentrum.

Hoe vaak moet ik mijn tuin water geven?

Je bent naar het tuincentrum gegaan, hebt een aantal leuke planten en bomen uitgekozen en hebt deze geplant in je tuin. Maar hoe vaak moet je eigenlijk je planten water geven? Je besproeiingsschema hangt af van een paar factoren.

Het bodemtype

Het type grond dat wordt gebruikt, heeft rechtstreeks invloed op hoeveel en hoe snel de planten water ontvangen. Dichtere gronden kunnen het water geven beperken, terwijl lossere gronden ervoor kunnen zorgen dat water de planten te snel kan bereiken. Hieronder vind je een klein overzicht:

Klei: infiltreert met 0,5 cm per uur

Klei-leem: infiltreert met 0,3 cm per uur

Leem: infiltreert met 0,5 cm per uur

Sandy Loam: infiltreert met een inch per uur

Slibleem: infiltreert met 0,4 cm per uur

Zand: infiltreert met twee centimeter per uur

Type plant

Eén seizoensplanten: Geef eenmaal per dag water

Bollen: Geef eenmaal per week water

Vetplanten: Geef één keer per week water

Struiken: Geef dagelijks water voor nieuw geplante struiken en elke twee tot drie dagen voor al aanwezige struiken

Vaste planten: Geef eenmaal per week water

Kruiden: Geef eens per week water

Fruit: Geef eenmaal per week water

Groenten: Geef twee tot drie keer per week water

Bomen: Geef dagelijks water voor nieuw geplante bomen en geef om de twee tot drie dagen water voor al aanwezige bomen