Makkelijk geld besparen bij tuinrenovatie

Eind 2021 heb ik een huis gekocht. Aan het huis zelf moesten een paar kleine dingen gebeuren. Je kent het wel de standaard dingen: een likje verf, nieuw behangetje en op de bovenverdieping een nieuwe laminaat vloer. Allemaal niet heel ingrijpend en dit was allemaal nog wel een keer klaar. De tuin was echter een ander verhaal, hier moest veel aan gebeuren.

Het oppervlakte van de tuin is ongeveer 200 vierkante meter. Toen ik het huis kocht was de tuin helemaal vergroeid, het was duidelijk dat hier al een tijdje geen onderhoud aan was gepleegd. Voor het tuinontwerp ben ik opzoek gegaan naar een hovenier. Nadat ik mijn wensen en eisen door had gegeven was het wachten op de offerte. Eenmaal de offertje binnen schrok ik van de prijzen die men ervoor vroeg, maar goed ik ben zelf niet heel handig in de tuin en daarmee afhankelijk van een hovenier. Na de offerte grondig doorgenomen te hebben ben ik opzoek gegaan naar werkzaamheden die ik wel zelf kon.

Zelf leeghalen

Het leeghalen van de tuin is iets wat je prima zelf kan. Hiermee kon ik vrij vors besparen op de ontvangen offerte. Met een tuin van 200 vierkante meter kwam ik er alleen al snel achter dat het meer werk is dan van te voren gedacht. Nadat ik mijn frustratie in de vriendengroep had uitgesproken stelden ze voor om mij een weekend te komen helpen. Een afvalcontainer huren leek me niet overbodig. Dit gezien de hoeveelheid groen afval die ik zelf al had verzameld. Uiteindelijk zijn we 2 dagen druk geweest met het leeg halen van de tuin. En de kosten? Die bleven beperkt tot een barbecue met de vrienden.

Grasmat aanleggen

Een andere grote kostenpost uit de offertje was het aanleggen van het grasveld en daarbij behorende robotgrasmaaier. Gelukkig had een kennis van mij hier ervaring mee en kon mij zo vertellen dat je dit prima zelf kon doen. Hij adviseerde mij om graszoden te bestellen. Je hebt hiermee direct resultaat en hoeft niet weken te wachten tot dat je een mooi grasveld hebt. Daarnaast adviseerde hij mij de ambrogio robotmaaier. Het grote voordeel van de robotmaaier is dat je geen begrenzingsdraad nodig bent om het grasveld heen. De maaier heeft maar één draad nodig, dit om de weg naar het laadstation terug te vinden. De maaier is zeer makkelijk te instaleren wat mij uiteindelijk veel geld bespaarde op de offerte.

Door deze relatief makkelijk werkzaamheden zelf uit te voeren heb ik aanzienlijk kunnen besparen op kosten van mijn tuinrenovatie. Bekijk dus eerst goed de offertje en bedenk wat je zelf of met hulp van vrienden kunt doen.