Je tuin bestraten, hoe doe je dat? 

Als je bestrating in je tuin legt, ziet het er netjes en verzorgd uit. Het is ook handig, want als het regent, hoef je bijna geen modder of zand mee naar binnen te nemen. Een tuin met alleen maar bestrating hoeft er niet saai uit te zien. Je kunt leuke effecten creëren door de juiste soort stenen te kiezen. Betonstenen zorgen voor een strakke uitstraling, terwijl natuurstenen en bakstenen een klassieke uitstraling geven. Je kunt je tuin ook een groener uiterlijk geven door prachtige bloemen en bomen in potten te plaatsen. Lees verder voor meer informatie. 

Wat heb je nodig om te beginnen 

Voordat je begint met het bestraten van tuinen heb je natuurlijk gereedschap nodig. Een goed stuk gereedschap wat je zeker nodig gaat hebben is een Knikmops mini shovel. Met zo’n mini shovel kun je makkelijk grond verleggen. Ze zijn wat aan de prijzige kant, maar daarvoor krijg je wel veel waarde terug. Daarnaast heb je ook uiteraard stenen of tegels nodig. Dit in combinatie met geel zand of beton. Deze keuze is geheel aan jou. 

Fundering maken 

Vul de uitgegraven ruimte met ongeveer 10 centimeter korrelmix (of puinmix). De Knikmops 180 heeft ook verschillende accessoires die je hierbij kunnen helpen. Als je niet wilt dat er onkruid groeit tussen de voegen, leg dan een stuk worteldoek over het puin of de korrelmix. Breng een laag rivierzand aan op het worteldoek en egaliseer het met behulp van een lange lat. Verdicht de zandlaag door er met een trilplaat op te drukken of door er zelf op te staan op een plank, zodat het stevig wordt. 

Afwerking 

Voor een mooie afwerking van de stenen of tegels, verspreid je na het leggen een laag zand eroverheen. Vervolgens veeg je het zand in de voegen en laat je het losse zand minstens een week liggen. Bij regen spoelt het zand beter tussen de voegen. Als het niet regent, kun je een tuinsproeier gebruiken om het zand te laten settelen. Blijf zand toevoegen totdat alle voegen netjes opgevuld zijn. 

Egaliseren 

Nu gaan we aan de slag met de details. Gebruik een rei of waterpas om de ondergrond helemaal waterpas en glad te maken, dit noemen we “afreien”. Op deze vlakke ondergrond ga je straks de stenen leggen, dus hoe gladder en vlakker de ondergrond is, hoe beter het resultaat. Als de bestrating tegen een muur aan komt te liggen, zorg er dan voor dat de ondergrond een beetje schuin afloopt van de muur af, zodat water niet naar de muur toe stroomt. Dit helpt voorkomen dat er vochtproblemen ontstaan. Houd een helling aan van 1,5-2%, wat betekent dat je per meter 1,5-2 centimeter omlaag gaat. Succes!