Hoog gras in de tuin? Pas op voor teken!

Teken zijn vervelende spinachtige beestjes die zich voeden met het bloed van mensen en dieren. Ze worden vaak gevonden in dichte begroeiing, zoals bossen, struiken en hoog gras. Heb jij hoog gras in de tuin en wil je geen last krijgen van een tekenbeet? In dit artikel staan een aantal tips, dus blijf vooral lezen.

Een tekenbeet

Teken zijn vooral bekend vanwege de ziekten die ze kunnen overdragen, zoals de ziekte van Lyme, die wordt veroorzaakt door een bacterie die zich in sommige teken kan bevinden. Andere ziekten die door teken worden overgedragen zijn onder meer babesiose, anaplasmose, tularemie en Powassan-virus. Deze ziektes kunnen worden overgedragen door een tekenbeet.

Als je een tekenbeet hebt, is het belangrijk om de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Je kunt dit het beste doen met een pincet of een speciale tekentang. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast en trek hem voorzichtig en langzaam recht omhoog. Zorg ervoor dat je de teek niet samendrukt, want hierdoor kunnen de ziekteverwekkers in het lichaam worden geduwd.

Als je na een tekenbeet griepachtige symptomen krijgt, zoals koorts, hoofdpijn, spierpijn en vermoeidheid, is het belangrijk om naar de dokter te gaan. Zorg ervoor dat je de dokter vertelt dat je een tekenbeet hebt gehad, zodat hij of zij de juiste tests kan uitvoeren.

Tekenbeten voorkomen

Om tekenbeten te voorkomen, kun je het beste vermijden om door dichte begroeiing te lopen, vooral tijdens de warmere maanden. Als je wel in deze gebieden bent, kun je het beste een insectwerend middel gebruiken en je huid bedekken met lange mouwen en lange broeken. Mocht je een tuin hebben met dichte bebossing en hoog gras kun je misschien overwegen om teekwerende kleding te kopen.