Het Kiezen van het Beste Bloemzaad voor Uw Tuin: Een Gids voor Beginners

Het kan altijd een moeilijk afweging zijn, voordat u begint met bloem zaden kopen. Sommige zaden zijn makkelijker te kweken dan andere en hebben speciale aanbevelingen. Bovendien moet u er rekening mee houden welke soorten bloemen u in uw tuin wilt en hoeveel tijd en energie u bereid bent om in hen te stoppen. Als dit je eerste keer is dat je bloemzaden kiest, wees dan niet bang! Dit artikel bevat alles wat je nodig hebt om te beginnen.

Soorten Bloemzaden

Er zijn twee hoofdtypen van bloemzaden: hybride en open bestoven. Hybride zaden zijn gemaakt door twee verschillende soorten bloemen met elkaar te kruisen, waardoor ze een uniek kenmerk hebben dat niet voorkomt in andere zaden. Open bestoven zaden worden geproduceerd door één soort bloem en blijven dicht bij hun oorspronkelijke vorm. Als je open bestoven zaden koopt, weet je dat je plantjes precies op hun ouders zullen lijken. Hybride zaden worden vaak verkocht als superieur, maar dit is niet altijd het geval. Het beste wat je kunt doen is experimenteren met beide soorten en kijken welke het beste werkt voor jouw tuin en levensstijl.

Bloemzaden te kiezen

Bloemzaden komen in allerlei verschillende vormen, maten en kleuren. Het kan overweldigend lijken, maar er zijn eigenlijk maar een paar dingen waar je op moet letten bij het maken van je keuze.

  • Laat op de grootte van de zaadjes. Kleinere zaadjes gerijpt sneller en groeien sneller dan grotere zaadjes. Dit is handig als je weinig tijd hebt of als je in een koudere klimaat woont waar de groei van plantjes vertraagd wordt door de kou.
  • Laat op de kleur van de bloemen die je wilt. Soms is het moeilijk te tellen welke kleur een bloemzaadje gaat worden, maar veel etiketten geven nu een goede indicatie van de uiteindelijke bloemkleur.
  • Controleer of er speciale aanbevelingen op het etiket staan met betrekking tot plantage of verzorging. Sommige plantjes vereisen meer aandacht dan andere, dus als je weinig tijd of ervaring hebt, is het misschien beter om iets gemakkelijkers te kiezen.
  • Bekijk de “bloeiperiode” van de plant die je wilt. Dit is de periode waarin de bloemen in bloei staan (meestal onderbroken door seizoen). Je wilt misschien bloemen die gedurende een bepaalde tijd bloeien (bijvoorbeeld lentebloeiers), of je wilt misschien een aantal verschillende soorten die gedurende verschillende tijden bloeien (biedt altijd wel iets om naar uit te kijken).
  • Denk na over wat voor soort tuinplant je wilt. Er zijn hangplanten, grondplanten, struiken en bomen; elk type heeft zo zijn eigen unieke behoeften met betrekking tot grondsoort, water geven, snoeien en verzorging. Hangplantjes doorgaans minder onderhoud nodig dan grond plantjes, maar ze leveren ook minder verscheidenheid aan tuinen. Struiken bieden meestal meer privacy terwijl bomen grootste schaduw leveren.  Eindelijk, overweeg hoeveel ruimte u beschikbaar heeft voor uw plant. Sommige plantengroei enorm, terwijl sommige bloeien slechts gedurende twee weken per jaar. Door na te denken over wat voor soort ruimte die u beschikbaar heeft, help je voorkomen dat potplantjes groter wordende problemen in toekomst.

Conclusie

Nu je weet wat er allemaal komt kijken bij het selecteren van bloemzaden voor jouw tuin, is het tijd om eruit te springen en te beginnen met experimenteren! Er is geen perfect recept voor succes – soms moet je gewoon verschillende soorten en methoden proberen totdat je vindt wat voor jou werkt. Vergeet niet dat onderhoud altijd nodig is, ongeacht welk plantje of welke boom je selecteert, dus zorg ervoor dat je elke week genoeg tijd reserveert, snoeit, sproeit, enz. Bovenal , onthoud dat tuinieren leuk moet zijn ! Wees niet bang om foutjes te maken want daarvan leert men. Heb plezier !