chili pepper, fruit, plant-1783761.jpg

Groei tips in de vensterbank

Vensterbanken en richels zijn vaak goede plekken om planten of kruiden te laten groeien. Je kunt ze gebruiken om een ​​kleine maar lonende moestuin te creëren. Om het meeste uit een vensterbank te halen, is het kiezen van de juiste kruiden, bladeren en fruit de sleutel. Ik hoop dat deze blog je zal helpen.

Hoe te kiezen?
Bijna elke eetbare plant kan worden gekweekt in een container op een vensterbank. Maar voor je perfecte raam-moestuin wil je waarschijnlijk planten die niet te groot zijn (walnotenbomen zijn natuurlijk minder geschikt). Die heerlijk smaken, er mooi uitzien, je veel te eten geven of moeilijk te kopen zijn. En idealiter wilt u dat elke plant er meerdere levert.

Je keuze wordt ook bepaald door hoeveel zon je vensterbank krijgt. Veel stedelijke vensterbanken worden overschaduwd. Maar zelfs als jouw planten maar een paar uur zon krijgen, zijn er nog steeds veel opties. Je hoeft alleen maar zorgvuldig te kiezen.

Topgewassen voor schaduwrijke vensterbanken
Als je raam maar drie tot vier uur zon krijgt (minder dan een halve dag), zal het niet gemakkelijk zijn om zonminnende planten zoals aubergines en pepers te kweken. De meeste bladgewassen en bosfruit doen het echter prima. Hier zijn enkele topkeuzes:

Kruiden
Peterselie, munt en bieslook zijn onderhoudsarm. Ze zijn het grootste deel van het jaar regelmatig te plukken, smaken heerlijk, zijn veelzijdig in de keuken en duur in de winkels. Het zijn schitterende keuzes!
Zuring, kervel, citroengras, hartig of Vietnamese koriander geven je heerlijke bladeren die moeilijk te kopen zijn. Citroengras en kervel zien er ook mooi uit.
Mediterrane kruiden zoals salie, tijm en rozemarijn worden vaak gezien als ‘zonminnende’ gewassen. Maar meestal groeien ze binnen drie tot vijf uur prima. Ze zijn niet alleen van onschatbare waarde voor zoveel gerechten, ze produceren ook mooie eetbare bloemen waar bijen dol op zijn.
Salades
Microgreens zoals peashoots, fava shoots, sunflower shoots geven je veelte eten uit een paar trays. Ze zijn ook moeilijk te kopen, smaken heerlijk en zijn zeer voedzaam. Microgreens zijn meer werk dan kruiden (je moet ze elke twee of drie weken onderhouden), maar een uitstekende keuze als je maximale oogsten voor de ruimte wilt.
Rucola, mosterd, tuinkers en bijna alle andere slabladeren groeien goed in minder zon. Oogst ze door de buitenste bladeren te plukken en één gewas kan gedurende meerdere weken worden geplukt.
Eetbare bloemen zoals Oost-Indische kers en altviolen. Laat in de zomer Oost-Indische kers groeien vanwege hun mooie eetbare bladeren en hun feloranje, eetbare bloemen. Kweek altviolen in de herfst en winter – het kan een wonder zijn om in de winter eetbare bloemen te plukken en toe te voegen aan je salade!
Groenen
Felle lichten snijbiet, Rode Russische boerenkool of Cavelo Nero boerenkool geeft je grotere bladeren om te koken. Ze groeien langzamer, maar kunnen over meerdere maanden worden geplukt als je de buitenste bladeren oogst. Ze zullen overleven en je ook de hele winter een paar bladeren geven. Deze soorten smaken geweldig en zien er ook mooi uit.
Fruit
Alpenaardbeien geven je geen enorme oogsten – maar ze produceren wel een klein, heerlijk fruit gedurende meerdere maanden. Perfect om te eten op een warme zomerdag!
Bosbessen. Als je op je richel ruimte kunt vinden voor een pot van twintig liter, geven bosbessen je een mooie bloesem in het voorjaar, bessen in de zomer en rood blad in de herfst.

Als je vensterbank minder dan drie uur zon heeft, is het lastiger, maar meestal is het mogelijk om iets te laten groeien. Microgreens en kruiden zoals munt en peterselie zijn goed om te proberen.

Zonnige vensterbanken
Als je vensterbank zes uur of meer zon krijgt, kunt u alle bovenstaande gewassen telen. Sommige van de bladgroenten zoals salade zullen moeilijker zijn als het erg warm en zonnig is, maar de mediterrane kruiden zullen er dol op zijn. Je kunt ook kiezen uit de volgende opties.

Spaanse pepers. Ze zien er geweldig uit en één plant kan honderd pepers of meer produceren. De smaak kan veel beter en interessanter zijn dan generieke rode en groene pepers uit de winkels. Elk overschot kan worden gedroogd of ingevroren. Keuze van variëteit is belangrijk – ik zou Apache F1, Hungarian Hot Wax, Jalepeno, Purple Princess (voor schoonheid), Ring of Fire of aji Limon (voor warmte en volle smaak) aanraden. Als je ze lekker vindt en een zonnige vensterbank hebt, zijn pepers een geweldige keuze.
Tomaten hebben grote containers nodig (idealiter 20 liter).  Ook hier is de door u gekozen variëteit belangrijk. Je kunt trostomaten telen die lang zijn en ondersteuning nodig hebben, of trostomaten die laag en bossig zijn.